"creëren en verbouwen van maatwerkwoningen, vakantieretraites en weekendverblijven"

Material Diagram.jpg

HOLLANDS HUIS II  |  nl

Bij de herinrichting van dit oorspronkelijk in de jaren '70 gebouwde huis ging het er vooral om de indeling te veranderen in een compacte en toch uiterst leefbare plattegrond. Het evenwicht binnen de bestaande architectonische indeling vormde een stevige basis van waaruit we onze verkenningen konden beginnen.

Doordat het huis van de hoofdstraat af ligt, ontstond de mogelijkheid om het bestaande volume in twee richtingen uit te breiden en een serie ruimtes te creëren met verschillende hoogtes en een verschillende mate van privacy. Door de nieuwe indeling is een gelijkvloerse woning ontstaan en wordt de achtertuin opgesplitst in aparte groene vlakken die van binnenuit kunnen worden ervaren door zorgvuldig ingekaderde uitzichten. Een centraal element van de opdracht was om het landschap deel uit te laten maken van het huis en het huis deel uit te laten maken van het landschap. Hierop baseerden we elke ontwerpbeslissing, ongeacht de schaal (van de meer substantiële architectonische en landschappelijke gebaren tot de materiaalkeuzes voor het interieur en de inrichting).

De onopvallende gevel aan de straatkant bevindt zich comfortabel te midden van het weelderige gebladerte, waarbij vleugjes groen opduiken vanachter lage daken en glazen scheidingswanden. In een hedendaagse knipoog naar de traditionele Japanse techniek van 'shakkei' of 'geleend landschap' lossen de grenzen tussen binnen en buiten langzaam op. De verzonken eethoek en keuken leiden naar de dubbelhoge woonkamer die verder opent naar de tuin en het terras. Doordacht geplaatste overhangende dakranden en lamellen filteren het natuurlijke licht, wat een onmiskenbaar poëtisch aspect aan het ontwerp toevoegt. De slaapkamers, gegroepeerd in de noordelijke vleugel van het huis, zijn gehuld in het groen, wat bijdraagt aan de rustgevende sfeer van licht en schaduw.

Een elegante mix van handgemaakt natuurlijk hout en gepolijst steen staat centraal in het interieur. Ingebouwde meubels, kasten en deuren beantwoorden aan de praktische eisen van elke ruimte, terwijl losse, zorgvuldig uitgekozen elementen het ontwerp van het huis accentueren - hedendaagse lederen fauteuils en bank en een houten eettafel met daaromheen de iconische vorkbeenstoelen van de Deense ontwerper H.J. Wegener. Het resultaat is een unieke, verstandige benadering van materialen en context, waarbij traditie en hedendaags leven met elkaar worden vermengd.

Neem contact met ons op om uw visie te bespreken.