"creëren en verbouwen van maatwerkwoningen, vakantieretraites en weekendverblijven"

Material Diagram D3.jpg

HOLLANDS HUIS I  |  nl

Dit huis is ontworpen als een permanent verblijf op twee verdiepingen en  is een moderne herinterpretatie van het traditionele Hollandse huis, waarin een reeks motieven die specifiek zijn voor de lokale architectuur in termen van ontwerp en materialiteit zijn samengebracht. Het project, verborgen in een jong bosgebied aan de rand van het dorp en met uitzicht op de polder, gaat enerzijds op in het landschap, maar valt anderzijds op door subtiele ontwerpgebaren zoals de drie dubbelhoge huiskameropeningen.

Het ruimtelijk schema is rechttoe rechtaan: de begane grond is georganiseerd in een opeenvolging van drie zones, elk bedoeld voor een centrale activiteit of functie: koken / eten (& entertainen) / wonen. Bovendien krijgt elk van deze ruimtes een extra ruimtelijke definitie door een subtiele verandering van de niveaus: de keuken en het woongedeelte zijn licht verzonken, terwijl de eethoek hoger ligt, op het niveau van de buitenveranda. Alle slaapruimtes bevinden zich op de eerste verdieping, waar ook een open kantoorruimte is met uitzicht op de dubbelhoge ruimte. De secundaire ruimtes (entree, garderobe, wc, trappenhuis, schoorsteen en houtopslag) zijn georganiseerd langs de horizontale as van het gebouw, zodat alle installatie- en opslagruimtes gescheiden zijn en geen afbreuk wordt gedaan aan de ruimtelijke kwaliteit van de hoofdruimtes.

Het materiaalpalet van de gevel is erop gericht om twee belangrijke lokale bouwtechnieken samen te brengen: metselwerk en timmerwerk - met name potdekseling, een lokale techniek om zwart getinte Douglashouten planken te plaatsen, waarbij de onderliggende plank iets onder de bovenste plank uitsteekt. Voor een eenvoudig maar sterk visueel effect bestaat de begane grond uit metselwerk dat in het schoorsteenelement de hoogte in schiet. Het Douglashout boven de strook metselwerk is donkerder van kleur maar lichter van materialiteit en is door het ontwerp van de veranda verankerd met de grond.

Als het buitenpalet is ontworpen als een 'evenwichtsoefening' tussen twee sterke materialen, dan is het binnenpalet bedoeld om de binnenbekleding van de muren en de op maat gemaakte meubelen te verenigen door het gebruik van natuurlijk Douglashout. Hierdoor ontstaat een strak decor waartegen de zorgvuldig geselecteerde collectie van losse meubels en verlichtingselementen extra opvalt. De matzwarte accenten sluiten aan op de zwarte raamkozijnen die door het hele huis wordt gebruikt, terwijl de reflecterende metalen details definitie en weerklank brengen en het algehele warme gevoel van het interieur versterken.

Neem contact met ons op om uw visie te bespreken.