"wij zijn gespecialiseerd in het verbinden van mensen met hun omgeving"

Material Diagram.jpg

BOSHUIS |  nl

Dit woonhuis, verscholen te midden van de naaldbossen, is ontworpen om een vriendelijke dialoog met de omgeving aan te gaan en is een weekendretraite voor een uitgebreide familie.

Het hele huis is een studie in de expressieve kenmerken van hout, ruimte en licht. Het huis is ontworpen als twee in elkaar grijpende volumes, wat wordt benadrukt door het gebruik van contrasterende bekleding. Het leidende principe voor de ruimtelijke organisatie is een 'huis in een huis'. Op de begane grond bevat het 'binnenhuis' alle secundaire ruimtes (keuken, berging, trappenhuis, garderobe, wc en kantoor), terwijl de slaapruimtes zich op de eerste verdieping bevinden.

 

Deze indeling schept de mogelijkheid om te werken met langere circulatieroutes of loopbruggen: de gang op de begane grond (zie plattegrond) is 'donkerder' en volledig van buiten afgesloten (bekleed met ingebouwde planken, opslag, zelfs een leeshoekje) terwijl de gang op de eerste verdieping licht en luchtig is, met een panoramisch uitzicht over het omringende bos. De veranda, een rechthoekige uitsnede van de bouwmassa, omlijst twee uitzichten in tegengestelde richting en kan worden gesloten of opengehouden tijdens de warmere dagen, met directe toegang tot een halfopen zomerkeuken.

De buitenoppervlakken worden verbonden door verticale, geblakerde rode ceder en natuurlijke bekleding van rode ceder, diepe openingen en overhangende dakranden. Het blakeren, ook wel bekend als shou-sugi-ban(letterlijk 'gebrande cipres'), is een oude Japanse techniek die een bepaalde dynamische kwaliteit aan het oppervlak geeft, waardoor een fascinerend visueel effect van wisselend licht en kleur ontstaat. Deze diepe, donkere tinten worden afgezet tegen de rode cederhouten bekleding van de noordgevel, waardoor ze elkaar versterken.

De binnenoppervlakken van het huis reflecteren het licht en de schaduw van het omringende bos. Ramen omlijsten het landschap voor het interieur, waardoor er een nieuw, intensiever uitzicht op de bosrijke omgeving ontstaat. Het expressieve gebruik van hout, ruimte en licht heeft als doel om tijdens de zomermaanden het gevoel van een lichte, luchtige plek te creëren, terwijl ze in de winter zorgen voor gezelligheid in de ruimte.  Lamellenschermen en beweegbare scheidingswanden kunnen bij mooi weer worden geopend of worden gesloten voor schaduw, privacy en bescherming.

Neem contact met ons op om uw visie te bespreken.